Kirjan nimi:

 

Kirjailija:

Asiantuntijat:

 

 

Kieli:

Tiedot:

 

Ulkonäkö:

 

Paino:        

Saatavana:

Hinta:

Rokon népünk konyhájában

(Sukulaiskansamme keittiössä)

Bernadett Pente

Kirsti Kuusisto

Sami Garam (TV-kokki)

Arto Muurtovaara (viiniasiant.)

unkari

115 ruokaohjetta+viinisuositusta

239 sivua, 130 värikuvaa

Kovakantinen, suojakansi,

hieno paperi, 200x250 mm

IMI Print Kft, Nyíregyháza

joulukuu, 2006 (Suomessakin)

20 euroa (+postikulut)

                   takakansi           selkä                etukansi

 

 

Esittelyn lataus (pdf)

Lisätietoja ja tilaus:     Bernadett Pente    (finnkonyha@freemail.hu)    

 

Yhteenveto Suomeksi (kirja, sivu 224)

 

Tämä kirja on syntynyt kunnioituksesta toisen maan, veljesmaamme Suomen ruokaa kohtaan. Idea kirjan syntymiseen on tullut osaksi suomalaisilta, joille opetan unkarin kieltä; osaksi idea on tullut unkarilaisilta ystäviltäni, jotka kyselevät minulta aina suomalaisesta keittiöstä ja kulttuurista. Aloin kerätä aineistoa ja ohjeita suomalaista keittokirjaa varten asuttuani Oulussa viiden vuoden ajan. Ennen kaikkea haluaisin kirjassani esitellä unkarilaisille niitä ruokaaineita, jotka ovat suomalaisen keittiön todellisia aarteita ja niitä ruokia, joista suomalainen keittiö on ylpeä.

 

Tämä kirja on tehty kaikille unkarilaisille, jotka eivät ole vielä käyneet Suomessa mutta joita kulinaarinen matka houkuttelee. He ehkä haluaisivat mielikuvituksessaan ja keittiön kautta tutustua tähän kauniiseen maahan. Kirja sopii Unkarissa asuville Suomi-ystäville, jotka ovat jo käyneet Suomessa ja ovat tuoneet mukanaan hyviä muistoja. Näitä on hyvä jakaa ystävien kanssa herkullisen suomalaisen aterian yhteydessä.

 

Vaikka kirja keskittyy nykypäivän ruokiin ja ruokakulttuuriin, se esittelee lyhyesti suomalaisen ruokatalouden kehittymistä kivikaudesta nykypäivään saakka ja kertoo eri alueiden rikkaasta ja monipuolisesta ruokakulttuurista. Kirjan alussa on kartta, joka auttaa tutustumaan Suomen alueisiin.

 

Suomalainen ruokakulttuuri on saanut aikojen saatossa vaikutteita sekä idästä että lännestä. Suomen itäosien ruoat ovat saaneet vaikutteita Venäjältä, länsiosien ruoat Ruotsista. Valmistustavoiltaan Suomi voidaan jakaa kolmeen osaan: idässä uuniruokiin, lännessä keittoruokiin ja pohjoisessa avotulella valmistettuihin ruokiin. Perinteisiä suomalaisia ruokia ovat mämmi, lohikeitto ja maitoruoat, joita esitellään kuvin. Perinteisiä raaka-aineita ovat mm. lohi ja järvikalat, silakka, sienet ja marjat, joita kaikkia saadaan puhtaasta luonnosta, järvistä, metsistä.

 

Ruokaohjeet on valikoitu ja tehty suomalaisen ystäväni ja ruokatalouden asiantuntijan kotitalousopettaja Kirsti Kuusiston avulla. Otimme huomioon senkin, että Unkarista saatavista aineksista voi valmistaa kyseisiä ruokia. Toivomme, että aloittelijakin pystyy ohjeiden avulla valmistamaan maukasta suomalaista ruokaa ja herkullisia, meille unkarilaisille erikoisia leivonnaisia. Valitsimme yksinkertaisia ja perinteisiä suomalaisia ruokia, joita nykyäänkin valmistetaan ja joista suomalaisten on vaikea luopua.

 

Juhlat ovat erittäin tärkeitä suomalaisten elämässä, sekä kansalliset juhlapäivät ja kirkkopyhät että perhejuhlatkin. Kirjassa esitetään juhlapäiviä yksityiskohtaisesti kuten niihin liittyviä juhlaruokia ja tapakulttuuriakin. Kirjassa kerrotaan myös nykyisistä suomalaisista voileipäpöydän herkuista: voileipäkakusta, tuulihatusta, piirakoista. Tutkimusten mukaan suomalaiset ovat nykyään eniten kahvia nauttiva kansa maailmassa. Kahvinjuontiin liittyy Suomessa monenlaisia tapoja ja kahvihetkistä on tullut tärkeä sosiaalinen tapahtuma. Kahvitteluun liittyy pulla, erilaiset pikkuleivät, täytekakut, piirakat, ja niiden ohjeiden pitää olla

suomalaisessa keittokirjassa.

 

Kirjan lopussa kerrotaan muutama sana suomalaisten makutottumuksista, maustamisesta sekä unkarilaisen ja suomalaisen ruoanvalmistuksen eroista. Toivon kirjani innostavan unkarilaisia ruoanvalmistajia kokeilemaan ohjeita ja toivon sen herättävän entistä enemmän kiinnostusta Suomea ja sen kulttuuria kohtaan.

 

Tekijä

 

Bernadett Pente: Rokon népünk konyhájában - Finn ételek szakácskönyve

 

 

(sisältöön)