Vikke Vänskä: Oululaisilla  pyöräretkeilijöillä lämmin vastaanotto Siófokissa

(sisältöön) 

 

Suomi-Unkari Seuran Oulun osaston viidenteen pyöräretkeen Unkarissa osallistui kaikkiaan 17 suomalaista ja viisi unkarilaista. Retki tehtiin kesä- heinäkuun vaihteessa. Edelliskesien retkien järjestäjä Sándor Kereki oli suunnitellut perheensä kanssa mielenkiintoisen reitin, joka lähti tällä kerralla Bajasta Tonavan varrelta eteläisestä Unkarista ja kulki auringonkukkapeltojen reunustamia kyläteitä pitkin Tolnan ja Somogyn läänien alueella päätyen Balatonin rannalla sijaitsevaan Oulun ystävyyskaupunkiin Siófokiin.

 

Jo pyöräretken lähtöpisteessä Bajassa oululaisryhmään liittyi muun muassa Siófokin Unkari-Suomi Seuran puheenjohtaja Ildiko ”Ildi” Hortobágyi.

 

Bajasta Siófokiin poljimme rauhallista vauhtia. Päivittäinen ajomatka oli keskimäärin vain 40 kilometriä. Niinpä reitin varrella ehdittiin tehdä useita pysähdyksiä ja tutustua esimerkiksi suomalaisomistuksessa olevaan viinitilaan Szekszárdissa, käydä hevosajelulla Gemencin luonnonsuojelualueen metsäteillä, vierailla monissa museoissa ja kirkoissa, virkistäytyä kylpylässä Tamásissa ja pitää kiireettömiä ruokailuhetkiä. Voimia riitti myös mukaviin illanviettoihin.

 

Pyöräretken päätepisteeseen Siófokiin Ildi Hortobágyi oli miehensä Jószefin ja monien muiden ystävyysseuralaisten kanssa suunnitellut unohtumattoman kolmipäiväisen ohjelman. Jo Siófokiin tulo oli juhlava. Poliisiauto odotti meitä polkijoita kaupungin rajalla. Viimeiset viisi kilometriä taitoimme sitten poliisiauton ajaessa edellä valot katolla vilkkuen ikään kuin kyseessä olisi ollut valtiovierailu. Kaupungintalon edessä vastassa oli paikallisen ystävyysseuran väen lisäksi maakuntalehden toimittaja. Seuraavan päivän Balatoni Somogyi Hírlap –lehdessä oli sitten uutinen urheista suomalaisista, jotka olivat saapuneet pyöräilemällä unkarilaiseen ystävyyskaupunkiinsa. Jo muutamaa päivää aikaisemmin Szekszárdissa ilmestyvä Tolnai  Népújság oli julkaissut etusivullaan uutisen pyöräretkestämme.

 

Siófokilaiset Suomi –seuran jäsenet ottivat meidät huostaansa kaupungintalon edessä pidetyn lyhyen vastaanottoseremonian jälkeen ja osoittivat kodeissaan ikimuistettavaa vieraanvaraisuutta. He tarjosivat unkarilaisen keittiön herkullisia makuelämyksiä ja esittelivät meille kotikaupunkinsa nähtävyyksiä. Tutuiksi tulivat esimerkiksi Balatonin rannat, Imre Kálmanin museo ja Oulu-puistossa sijaitseva evankelis-luterilainen kirkko. Oulun tuomiokirkkoseurakunta on lahjoittanut tähän Imre Makoveczin suunnittelemaan ja vuonna 1990 valmistuneeseen kirkkoon rakennusmateriaalina käytetyn puun. Myös Siófokin kaupunki osoitti vieraanvaraisuutta järjestämällä vastaanoton kaupungintalolle.

 

Siófokin ystävyysseura järjesti koko päivän kestäneen laivaretken Balatonfürediin ja Tihanyyn. Laivamatkalla kävi ilmi, että osa laivan henkilökuntaan kuuluvista oli osallistunut joitakin vuosia aikaisemmin melontaretkeen, joka oli alkanut Unkarista ja päätynyt Ouluun. Laivamatkalla kerrottiin myös Balatonin huolestuttavasta tilasta. Vedenpinta oli huomattavan matalalla ja tilanteeseen ei uskottu olevan tulossa muutosta.

 

Kun olimme tehneet kävelyretken Balatonin vanhimmassa kylpyläkeskuksessa Balatonfüredissä ja tutustuneet muun muassa unkarilaisten nobelistien muistomerkkeihin, matkaa jatkettiin Tihanyyn.  Siellä kävelimme niemimaan korkeimmalle paikalle ihastelemaan Balatonille avautuvia kauniita maisemia ja tutustumaan 1000-luvulla rakennettuun Tihanyin apottikunnan kirkkoon.  

 

Pitihän Balatoniin päästä uimaankin! Niinpä alas rantaan palattuamme pulahdimme veteen. Uinnin jälkeen lángosit tekivät hyvin kauppansa.

 

Lähtöä edeltäneenä iltana pidettiin epävirallinen Siófokin ja Oulun ystävyyskaupunkisuhteen 25-vuotisjuhla. Lämminhenkisessä juhlassa muisteltiin ystävyyskaupunkisuhteen alkuvaiheita ja ystävyysseurojen yhteistyön käynnistymistä ja kehittymistä. Juhlan päätteeksi suomalaiset esittivät sikermän suomalaisia kansanlauluja. Virallinen ystävyyskaupunkijuhla pidettiin Siófokissa lokakuun lopulla ystävyyskaupunkikokouksen yhteydessä. Oulusta siihen osallistui kaupunginjohtaja Kari Nenosen johtama kuusihenkinen valtuuskunta.

 

Oululaisten ensi kesän pyöräretken suunnittelu on jo käynnistynyt. Suunnitteilla on myös pyöräretki Suomessa. Siihen osallistuisivat ainakin Sándor Kereki ja hänen kanssaan meidän oululaisten pyöräretkien suunnittelusta ja järjestelyistä vastanneet Sándorin sukulaiset ja ystävät.

 

 

Vikke Vänskä

 

Kirjoittaja on Suomi-Unkari Seuran Oulun osaston puheenjohtaja.

 

(sisältöön)