Hyvää Pääsiäistä!

Kellemes Húsvéti Ünnepeket!

 

Lähde: http://www.orientpress.hu/127078

 

Húsvét Hollókö kylässä (video)

Húsvét Unkarissa (unkarinkielinen slideshow)

Unkarissa on paljon katolilaisia, joten pääsiäinen on kirkkovuoden suuri pyhä. Silloin messuihin osallistuvat myös monet, jotka eivät muuten säännöllisesti käy kirkossa. Pitkäperjantai on kuitenkin vielä arkipäivä. Pääsiäisjuhlat ovat suosittuja, koska pääsiäistä edeltävän paaston aikana ei kirkollisen perinteen mukaan saa juhlia, tanssia tai mennä naimisiin.

Pääsiäisenä syödään kinkkua piparjuuren ja keitettyjen munien kera. Muna on uudelleensyntymisen symboli. Perinteen mukaan munien syöminen yhdessä pääsiäisenä pitää perheen koossa. Keitettyjen tai tyhjäksi puhallettujen munien koristelu on hyvin unkarilainen perinne, jota harrastavat niin lapset kuin aikuisetkin. Päivän jännitystä lisää lapsiperheissä myös pääsiäispupun - useimmiten puutarhaan - piilottamat suklaamunat ja lahjat.

Pääsiäismaanantaina miehet ja pojat kiertävät sukulaisten ja tuttujen talot, ja kastelevat vedellä (siis ihan ämpärillä heittämällä) naisia, erityisesti nuoria naimaikäisiä tyttöjä. Toki talon kaikki naiset iästä riippumatta kastellaan – jos he antavat luvan. Lupa pyydetään runomuodossa. Nykyään ämpärikastelun sijasta käytetään enemmän hajuveden pirskottamista naisen hiuksiin, lähinnä maaseudulla saattaa vielä joutua vesikastelun kohteeksi. Palkaksi miehet ja pojat saavat maalattuja munia, suklaamunia.

Lähde: http://www.unkari.net/juhlapyhat-unkarissa.html